Tym sposobem stworzymy pyszny i niecodzienny

włoska kawa do kawiarni

Przed nami ostatnia prosta do Świąt Bożego Narodzenia. Niektórzy z nas z utęsknieniem wyczekują tych kilku dni wolnego, wspaniałych bajek w telewizji, prezentów od Mikołaja i pięknego, magicznego czasu. Dla innych jest to poważny problem, gdyż zakup odpowiednich prezentów dla najbliższych to nie lada zagwozdka.
Okazuje się jednak, ze nie ma się czym przejmować! Najprostszym i jednocześnie najlepszym prezentem będą przecież ekspresy do kawy! Niewiele osób wyobraża sobie poranek bez kubka pysznego, aromatycznego napoju. Kawa włoska nie ma sobie równych wśród napojów, a zimą szczególnie doceniamy jej głęboki smak i rozgrzewające właściwości.
Dlatego lepiej wcześniej rozejrzeć się po sklepach i zamówić najlepszej jakości ekspresy do kawy. W sklepach dobrze jest podpytać sprzedawców, która kawa jest wyjątkowo aromatyczna i zaspokoi gusta naszych najbliższych. Możliwości mamy wiele- kawy mogą być bardzo mocne i wyraziste, lub delikatne o owocowych posmakach. Panie docenia kawy smakowe- waniliowe, czekoladowe czy karmelowe. Do ekspresu i torebki kawy dorzucić możemy także specjalny syrop smakowy. Tym sposobem stworzymy pyszny i niecodzienny prezent dla najbliższych!


Jej niepowtarzalny smak i aromat idealna

włoska kawa do kawiarni

Kawa jest najpopularniejszym napojem na świecie, a co za tym idzie dostępna jest w wielu rodzajach. Dodatkowo istnieją różnorodne metody palenia ziaren, a także parzenia kawy.

Najlepszą kawą jaka jest dostępna na rynku to kawa włoska. Jej niepowtarzalny smak i aromat, idealna intensywność oraz łatwość parzenia są największymi zaletami. Nadaje się do przygotowywania zarówno bezpośrednio zalewana wrzątkiem w szklance, przygotowaniu w metodach alternatywnych (np. Aeropress czy Chemex), a także w tradycyjnych ekspresach. Dzięki wielu produktom na rynku ekspresy do kawy są łatwo dostępne i w różnych przedziałach cenowych.

Najłatwiejszą metodą, którą przygotowujemy kawę jest ta z ekspresu. Wystarczy wsypać odpowiednią ilość kawy, zaparzyć w ekspresie, po czym uzupełnić np mlekiem lub dodać przyprawy. Ciekawym rozwiązaniem na upalne dni jest zaparzenie kawy, ostudzenie po czym dodanie do niej kostek lodu, mleka oraz soków orzeźwiających. Natomiast, gdy do bezpośrednio zaparzonej dodamy gorące mleko i syrop oraz przyprawy (kardamon, cynamon), otrzymamy kawę otulającą aromatem i rozgrzewającą na chłodne dni.


Kawa dla konesera

Od niej zaczynamy poranek, pijemy w środku dnia, a także po obiedzie. Niektórzy chętnie po nią sięgają wieczorem. Jest nie tylko smakowita, ale też rozgrzewająca, a z lodami chłodząca, ale również energetyzująca. Nie da się obok niej przejść obojętnie. Kawa. jest mnóstwo rodzajów kawy, gatunków oraz sposobów jej przygotowania. Kawy nie da się zepsuć jeśli kupuje się ją z dobrego źródła. Na przykład kawa włoska uchodzi za jedną z najlepszych, ale jest ich wiele rodzajów. Producentów kawy jest sporo na całym świecie, dlatego wybór jest bardzo duży. Można zakupić kawę ziarnistą, która mielona jest w ekspresie do kawy do tego przystosowanym, ale też samemu mielić. Profesjonalne młynki do kawy - ręczne i elektryczne pozwalają na mielenie kawy ziarnistej zaraz przed zrobieniem jej. Mówi się, że wtedy smak ma zupełnie inny. Niektóre ekspresy do kawy są przystosowane do zmielonej już kawy, np. przelewowe. Wkłada się do nich papierowy filtr, nasypuje się kawę, a następnie woda powoli przelewa się przez filtr i przyrządza nam pyszną, gorącą kawę. Nie ma co ukrywać, że niezależnie od tego czy jest to kawa włoska, kolumbijska czy angielska - będzie ona smakowała wyśmienicie.


Dodane: 30-11-2019 06:55

Widok do druku:

włoska kawa do kawiarni